pondělí 20. února 2012

str. 56, kapitola třetí: "Dilinc"

Proč 56. strana? Protože na facebooku o mé knize jsem měl 209 fanoušků a protože kniha má jen 153 stran, čísla jsem od sebe odečetl. Příští pondělí zveřejním další stranu podle počtu fanoušků.

   Tomáš se svlékne do spodního prádla a sedne si na studenou židli. Černovlasá maminka se chopí nůžek a začne stříhat jeho nepoddajnou dlouhou černou hřívu. Tomáš zesmutněle pozoruje, jak mu odpadávají ustřihnuté trsy vlasů.
   Hned ráno se Tomáš oblékne do svých nových věcí. Vezme si na sebe skejťácké kalhoty, tričko a mikinu s kapucí. Nasadí si nové brýle, hranaté a polovičně orámované, a nageluje si vlasy na slušivého ježka. Poté odejde do školy.
   Když stoupá ve škole po schodech do prvního patra, přehodí si kapuci přes ztvrdlého ježka a sklopí hlavu, aby mu nikdo neviděl do obličeje. Tak dorazí až do učebny matematiky, fyziky a základů administrativy. Udělá tři kroky přes práh dveří a zůstane stát se sklopenou hlavou. Dívá se na podlahu a stojí jako zmrazený. Jen čeká, co se bude dít…
   „Hele, vypadni! Tady nemáš co dělat!“ vyprskne Veronika, která stojí u okna ve společnosti své party, na neznámého člověka, který momentálně stojí u vchodu do třídy jako solný sloup.
   Nato Tomáš zvedne hlavu a porozhlédne se očima po třídě. Zjistí, že úplně všichni jeho spolužáci visí očima na neznámém člověku, který zrovna vkročil do třídy. Podle zkoumavých pohledů se Tomáš domnívá, že ho ještě nikdo nepoznal. Pozvedne do výše obě své ruce, nadzvedne kapuci a pomalu ji sejme z hlavy.
   Celá třída na něj nevěřícně zírá. I partu to zaskočí. Nikomu se nedostává slov – právě jsou svědky něčeho neobyčejného – Tomáš, kterého všichni znají jako ošuntělého člověka bez stylu, teď před nimi stojí úplně jiný. Všichni si ho měří zkoumavými pohledy, všichni vidí jeho nové brýle, které mu sedí rovně na nose a nejsou mu malé. Všichni vidí jeho skejťácké kalhoty, které sice nemá posazené tak nízko, aby měl rozkrok u kolenou, ale má je po celé délce pomuchlané, jako ostatní z Martininy party. Všichni teď pozorují jeho novou černou mikinu s kapucou a se zipem po celé délce, kterou má téměř o číslo větší, jen aby se podobal ostatním a nezahálel v moderní době. A co je hlavní – jsou svědky jeho nového vlasového sestřihu, který na něm nikdy v životě neviděli a všichni se podle výrazu v obličeji shodují na tom, že nový Tomáš je mnohem lepší a hezčí, než kdy dřív.
Jedna stačí!: Jeden svědek

Propagujte i svojí stránku

Žádné komentáře:

Okomentovat