pondělí 16. ledna 2012

str. 36, kapitola druhá: "Ludwig van Beethoven"

Proč 36. strana? Protože na facebooku o mé knize jsem měl 189 fanoušků a protože kniha má jen 153 stran, čísla jsem od sebe odečetl. Příště zveřejním další ukázku podle počtu fanoušků - PŘIDEJTE SE TAKÉ!


   Do třídy najednou vrazí pan učitel Loudal. Bouchne dveřmi a přikáže žákům, kteří ho postojem zdravili, aby se posadili. A hned si k tabuli zavolá Evu, která si při jeho příchodu rychle otřela uslzené oči do rukávu, aby na ní neviděl, že brečela. Ještě však má zrůžovělé líce. Ona si stoupne a předstoupí před bílou tabuli.
   „Tak, Evo, vezmi si do ruky fix a piš si, co budeš potřebovat. Úloha zní: Z místa A vyjel v deset hodin automobil rychlostí 80 km/h. V deset hodin a patnáct minut vyjel z místa B náklaďák s rychlostí 72 km/h. Mezi A a B je vzdálenost 96 kilometrů. V kolik hodin a kde, od bodu A, se auta setkají?“ nadiktuje pan Loudal složitou úlohu. Pak se podívá na Evu, která na něj nevěřícně zírá s vykulenýma očima a rozevřenými ústy dokořán.
   Stojí ve zkoprnělé pozici s levou rukou přimáčknutou k tabuli, v níž křečovitě třímá černý fix. Pan učitel přejede pohledem od ní k tabuli, kterou si pozorně prohlédne. Později se opětovně podívá na Evu.
   „Proč sis nic nenapsala?“ zeptá se jí udiveně a Eva přitom neustále stojí jako vytesaná z kamene.
   Neustále na svého učitele zírá přes svou levou ruku, ale pak se jakoby probudí a paže jí padne podél těla.
   „Protože je to pro mě těžký. Tohle nevypočítám, i kdybych se měla – vy víte,“ zadrhne se na okamžik, aby náhodou nevyslovila nějaké sprosté slovo. „Nemáte něco jednoduššího?“ zeptá se Eva statečně.
   „Dobře,“ přitaká učitel. „Kolik zaplatí maminka za dvě kila jablek, když kilo stojí dvacet korun?“
   „Nevím, pane učiteli. Ona moc dobře smlouvá,“ odpoví s úsměvem.
   „Jdi si sednout,“ vyzve ji s úsměvem. „Stando, máš výsledek úlohy?“ zeptá se vysokého, hubeného kluka s hnědými vlasy.

Pokud byste si rádi přečetli pokračování na straně 37, máte možnost, jelikož tato strana již byla zveřejněna. Pro přečtení klikněte zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat